هيأت وزيران در جلسه مورخ ۲۵/۲/۱۳۹۲ بنا به پيشنهاد شماره ۴۴۱۵۹/۰۲۰ مورخ ۲۸/۱۰/۱۳۸۹ وزارت جهاد کشاورزي و به استناد اصل يکصد و سي و هشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، «آييننامه نحوه نگهداري حيوانات اهلي» را به شرح زير تصويب نمود:
آييننامه نحوه نگهداري حيوانات اهلي
ماده۱ـ نگهداري و پرورش هر نوع حيوان اهلي در محدوده روستاها، بلامانع است و مستلزم اخذ هيچگونه مجوزي نميباشد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و سازمان دامپزشکي کشور ضوابط بهداشتي مربوط را در اين خصوص ابلاغ مينمايند.
تبصره ـ حيوان اهلي در اين آييننامه عبارت است از چهارپايان، پرندگان، آبزيان، زنبور عسل و کرم ابريشـم که پرورش و يا نگـهداري آنها از نـظر شرع مقدس اسلام، بلامانع ميباشد.
ماده۲ـ ايجاد محل نگهداري حيوانات اهلي در محدوده روستاها:
الف ـ از رعايت ضوابط و معيارهاي استقرار واحدها و فعاليتهاي صنعتي و توليدي موضوع تصويبنامه شماره ۷۸۹۴۶/ت۳۹۱۲۷هـ مورخ ۱۵/۴/۱۳۹۰ هيأت وزيران، مستثني ميباشد.
ب ـ در اماکن با کاربري مسکوني، مشروط به جداسازي فضاهاي نگهداري حيوانات از فضاهاي سکونت انسان و پيشبيني تمهيدات لازم براي دفع بهداشتي کود حيواني و فاضلاب مربوط، بلامانع است.
ماده۳ـ عرضه و فروش حيوانات اهلي در محدوده شهرها، صرفاً در ميادين و مراکز محدود مشخص شده توسط شهرداريها با رعايت قوانين و مقررات مربوط و نظارت سازمان دامپزشکي کشور مجاز است.
تبصره ـ در صورت وقوع بيماريهاي واگير دامي با اعلام سازمان دامپزشکي کشور، عرضه حيوانات مذکور، ممنوع و نيروي انتظامي موظف است از عرضه آنها جلوگيري نمايد.
ماده۴ـ در اجراي بندهاي (۱۵) و (۲۰) ماده (۵۵) قانون شهرداري ـ مصوب ۱۳۳۴ـ شهرداريها مکلفند:
الف ـ از پرورش، نگهداري و عبور دادن حيوان اهلي (به صورت پياده)، در محدوده شهرهاي با جمعيت بيش از (۵۰) هزار نفر ممانعت به عمل آورده و در موارد بلاصاحب حسب تشخيص سازمان دامپزشکي کشور و يا سازمان حفاظت محيط زيست و يا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، نسبت به انتقال آنها به باغ وحش يا ساير مکانهاي مناسب زندگي حيوانات مذکور اقدام نمايند.
ب ـ از عرضه و خريد و فروش حيوان اهلي در خارج از ميادين، مراکز و واحدهاي فاقد مجوز از سازمان دامپزشکي کشور جلوگيري نمايند.
تبصره ـ نگهداري حيوانات در باغ وحش يا باغ پرندگان، پارک دلفينها، باشگاههاي سوارکاري و عبور آنها از مسيرهاي کوچ عشاير با رعايت ضوابط و مقررات مربوط از شمول اين ماده، مستثني است.
ماده۵ ـ معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور منابع لازم براي تأمين آب موردنياز دام در طرحهاي روستايي را نيز پيشبيني نمايد.
معاون اول رئيسجمهور ـ محمدرضا رحيمي
به نقل از شماره 19880 مورخ 16/03/1392 روزنامه رسمي