ماده واحده ـ منشور مجمع بينالمللي انرژي به شرح پيوست جايگزين اساسنامه دبيرخانه مجمع بينالمللي انرژي مندرج در ذيل تبصره ماده واحده قانون عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در مجمع بينالمللي انرژي مصوب ۱۱/۸/۱۳۹۰ ميگردد.
تبصره ـ رعايت اصل هفتاد و هفتم (۷۷) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در اجراي بخش (۱۵) و پيوست آن و اصل هشتادم (۸۰) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در اجراي بخشهاي (۱۰)، (۱۳) و (۱۷) منشور الزامي است.
منشور مجمع بينالمللي انرژي
بخش اول ـ مجمع
۱ـ مجمع بينالمللي انرژي (که از اين پس از آن به عنوان «مجمع» ياد ميشود) براساس مقررات زير تشکيل ميشود:
۲ ـ مجمع، تشکيلات بين دولتي است که به عنوان تسهيلکننده بيطرف گفتگوهاي غيررسمي، آزاد، آگاهانه و مستمر انرژي در سطح جهاني در ميان دولتهاي توليدکنندگان و مصرفکنندگان انرژي عضو مجمع از جمله دولتهاي گذر انرژي عمل ميکند.
۳ـ منشور هيچگونه حقوق يا تعهدات الزامآور حقوقي را در بين يا ميان اعضاي آن به وجود نميآورد.
۴ـ هر دولت عضو در راستاي قوانين داخلي و تعهدات بينالمللي خود در قبال گفتگوهاي جهاني انرژي متعهد است، در مجمع شرکت مينمايد و با حسن نيت تلاش ميکند تا مفاد منشور را اجراء و اهداف آن را محقق نمايد.
بخش دوم ـ اهداف
اهداف بنيادين مجمع عبارتند از:
الف ـ ترويج تفاهم متقابل و آگاهي بيشتر از منافع مشترک انرژي در ميان اعضاي خود
ب ـ ارتقاي درک بهتر از مزاياي بازارهاي با ثبات و شفاف انرژي براي سلامت اقتصاد جهان، امنيت عرضه و تقاضاي انرژي، توسعه تجارت جهاني و سرمايهگذاري در منابع انرژي و فناوري
پ ـ شناسايي و ارتقاي اصول و خطمشيهايي که موجب ارتقاي شفافيت ثبات و پايداري در بازار انرژي ميشود
ت ـ کاهش اختلافنظرها در خصوص مقولههاي جهاني انرژي در ميان دولتهاي عضو توليدکننده، مصرفکننده و گذر انرژي و ارتقاي درک بيشتر از وابستگي آنها و مزايايي که از طريق انجام گفتگو و همکاري نصيب آنها خواهد شد و همچنين همکاري و گفتگو بين اعضاء و صنايع مرتبط با انرژي
ث ـ ارتقاي مطالعات و تبادل نظر در خصوص روابط دروني بين انرژي، فناوري، مقولههاي زيست محيطي، رشد اقتصادي و توسعه
ج ـ ايـجاد اطمـينان و اعـتمادسـازي از طـريق نشـر اطـلاعات بهبـوديـافتـه در ميان دولتها
چ ـ تسهيل جمعآوري، تهيه و انتشار دادهها، اطلاعات و تجزيه و تحليلهايي که به شفافيت، ثبات و پايداري بازار کمک ميکنند.
بخش سوم ـ عضويت
۱ـ دولتهاي عضو سازمان ملل متحد که در اجلاس وزارتي مورخ ۲۲ فوريه ۲۰۱۱ ميلادي (۳ اسفند ۱۳۸۹ هـ ش) در رياض شرکت نمودند و منشور را به عنوان اعضاي مجمع در همان روز تصويب و امضاء کردند، اعضاي مجمع هستند.
۲ـ هر يک از ديگر دولتهاي عضو سازمان ملل متحد به شرط تحقق شرايط زير ميتوانند به عضويت درآيند:
الف ـ ارائه يادداشت رسمي مکتوب به دبيرکل مجمع که بيانگر تصويب منشور توسط آن عضو و تمايل به عضويت در مجمع است.
ب ـ پذيرش عضـويت آن از طـريق اجماع توسـط هيأت اجـرائي و در صـورت عدم اجماع از طريق اکثريت چهارپنجم اعضاي حاضر و رأي دهنده
۳ـ هر عضو مجمع براساس معيار کمکهاي مالي به بودجه مندرج در پيوست منشور، کمک مالي ساليانه خود را به بودجه سالانه دبيرخانه ارائه مينمايد. انتظار نميرود آن دسته از اعضاي مجمع که توسط دفتر نمايندگي عالي سازمان ملل متحد براي کشورهاي کمتر توسعهيافته در زمره کشورهاي کمتر توسعهيافته قلمداد شدهاند، کشورهاي در حال توسعه محصور در خشکي و کشورهاي در حال توسعه واقع در جزاير کوچک، کمکهاي مالي سالانه به دبيرخانه بپردازند.
بخش چهارم ـ ارکان
۱ـ ارکان اصلي مجمع به شرح زير ميباشند:
الف ـ اجلاسهاي وزارتي
ب ـ هيأت اجرائي
پ ـ دبيرخانه
ت ـ گروه حمايت بينالمللي
ث ـ کارگروه مشاوره صنعتي
۲ ـ ارکان مجمع بايد تلاش نمايند تا تصميمهاي خود را بر اساس اجماع اتخاذ نمايند. در صورت عدم حصول اجماع، تصميمهاي فوق با اکثريت دوسوم اعضاي حاضر و رأيدهنده اتخاذ خواهند شد، مگر اينکه به گونه ديگري مشخص شده باشد. از نظر اين منشور عبارت «اعضاي حاضر و رأيدهنده» به معني اعضاي حاضر و رأيدهنده مثبت يا منفي است. اعضائي که از رأي دادن امتناع مينمايند به عنوان اعضائي که رأي ندادهاند محسوب ميشوند. حضور اکثريت اعضاء براي اتخاذ هرگونه تصميمي الزامي است مگر آنکه به گونه ديگري مشخص شده باشد.
بخش پنجم ـ اجلاسهاي وزارتي
۱ـ اجلاسهاي وزارتي دو سالانه
الف ـ اجلاسهاي وزارتي، مهمترين رکن مجمع هستند که به عنوان محلي بيطرف براي انجام گفتگوهاي سطح بالا، غيررسمي، آزاد، آگاهانه و مستمر در زمينه انرژي جهاني در ميان اعضاي مجمع ايفاي نقش ميکنند.
ب ـ هيأت اجـرائي و دبيـرخانه با هماهنگي دولت ميزبان و کمک ميزبان(ها) به آمادهسازي، سازماندهي و مديريت اجلاس وزارتي ميپردازند به گونهاي که اجلاس مزبور به گفتگوهاي متمرکز و نتيجهگرا در جهت اهداف مجمع منجر شود.
پ ـ اجلاس وزارتي حداقل هر دو سال يک بار برگزار ميشود.
ت ـ وزير کشور ميزبان و وزير (وزراي) کشور (هاي) کمک ميزبان به ترتيب به عنوان رئيس و نايب رئيس اجلاس وزارتي عمل ميکنند.
۲ـ اجلاس وزارتي فوقالعاده
الف ـ اجلاس وزارتي فوقالعاده ميتواند به درخواست حداقل پنج عضو مجمع و تصويب هيأت اجرائي برگزار شود.
ب ـ هرگونه درخواست براي برگزاري اجلاس وزارتي فوقالعاده بايد به طور کتبي و از طريق دبيرکل به رئيس اجلاس وزارتي آتي ارائه شود. رئيس درخواست مزبور را از طريق دبيرکل به هيأت اجرائي ارائه مينمايد.
پ ـ هيأت اجرائي طي مدت بيست و يک روز پس از دريافت درخواست مذکور راجع به آن تصميمگيري ميکند.
۳ـ گروههاي کاري
الف ـ اجلاسهاي وزارتي ميتوانند براي انجام کارهاي خاص گروههاي کاري در سطح وزارتي يا سطوح ديگر تشکيل دهند، گروههاي کاري اجلاس وزارتي را در جريان نتايج کار خود قرار ميدهند.
ب ـ هر عضو مجمع يا دبيرکل ميتواند درخواست تشکيل گروه کاري را مطرح نمايد. درخواست مذکور بايد به طور کتبي و با ذکر دلايل لازم براي تشکيل آن از طريق دبيرکل به رئيس هيأت اجرائي ارائه گردد.هيأت اجرائي طي مدت شصت روز از زمان دريافت درخواست راجع به آن تصميمگيري ميکند.
پ ـ هر گروه کاري تشکيل شده براساس جزء (ب) بند (۳) بايد هيأت اجرائي را در جريان نتايج کارهاي خود قرار دهد.
ت ـ هر کشور عضو مجمع که مايل به شرکت در گروه کاري تشکيل شده براساس جزء (ب) بند (۳) باشد ميتواند قبل از تاريخ تعيين شده براي برگزاري جلسه گروه کاري مزبور مراتب را به اطلاع هيأت اجرائي برساند.
۴ـ بيانيههاي اختتاميه اجلاس وزارتي
الف ـ کشور ميزبان و کمک ميزبان(هاي) اجلاس وزارتي با پشتيباني دبيرخانه و با مسؤوليت خود در پايان اجلاس وزارتي، بيانيه اختتاميه را آماده و صادر ميکنند.
ب ـ اجلاس وزارتي ممکن است با توجه به نتايج اجلاس خود مکاتبات اضافي و ساير اشکال مکاتبه را صادر نمايد.
بخش ششم ـ هيأت اجرائي
۱ـ وظايف هيأت اجرائي
الف ـ هيأت اجرائي نهاد مديريتي مجمع است.
ب ـ وظايف هيأت اجرائي شامل موارد زير است:
۱ـ تصويب عضويت در مجمع طبق بند (۲) بخش سوم
۲ـ تصويب برگزاري اجلاسهاي وزارتي فوقالعاده
۳ ـ تصويب موضوع اصلي و برنامه اجلاس وزارتي دوسالانه با امعان نظر به نياز به انجام گفتگوهاي متمرکز و نتيجهمدار
۴ ـ تصويب و نظارت بر برنامه کاري دوسالانه دبيرخانه با درنظر گرفتن نظرات احتمالي ارائه شده توسط اعضاي مجمع
۵ ـ بررسي و تصويب بودجه سالانه دبيرخانه با در نظر گرفتن نظرات احتمالي ارائه شده توسط اعضاي مجمع
۶ ـ بررسي و تصويب صورتحسابهاي مالي دبيرخانه
۷ـ تصويب مقررات اداري و مالي دبيرخانه
۸ ـ انتصاب حسابرس به منظور حسابرسي سالانه حسابهاي دبيرخانه
۹ـ انتصاب دبيرکل از ميان اتباع اعضاي مجمع
۱۰ـ انتخاب کشور ميزبان و کمکميزبان(هاي) اجلاس وزارتي دوسالانه و در صورت لزوم اجلاسهاي وزارتي فوقالعاده. اساساً هر اجلاس وزارتي يک کمکميزبان خواهد داشت، با اين وجود هيأت اجرائي در صورت اقتضاء ميتواند دو کشور را به عنوان کمک ميزبان انتخاب نمايد.
۱۱ـ ايجاد گروههاي کاري يا کارگروهها و تعيين وظايف مربوط به شکل مناسب به منظور پرداختن سريع به موضوعهاي طرح شده در جلسه هيأت اجرائي
۱۲ـ تصويب ايجاد يک يا چند دفتر اقماري دبيرخانه در محلهايي به غير از محل استقرار دبيرخانه در صورت اقتضاء
۲ـ چگونگي شکلگيري هيأت اجرائي و عضويت در آن
الف ـ هيأت اجرائي بايد ظرف يک ماه پس از پايان يافتن اجلاس وزارتي دوسالانه تشکيل شود و تا زمان خاتمه اجلاس وزارتي دوسالانه بعدي انجام وظيفه نمايد.
ب ـ هيأت اجرائي متشکل از نمايندگان معرفي شده از سوي وزراي متولي امور انرژي سي و يک کشور عضو مجمع است. نمايندگان «آژانس بينالمللي انرژي» و «اوپک» اعضاي بدون حق رأي هيأت اجرائي هستند. هيأت اجرائي، حسب مورد ميتواند از ديگر نهادهاي بيندولتي براي شرکت در جلسات هيأت اجرائي به عنوان ناظر دعوت به عمل آورد.
پ ـ از سي و يک عضو هيأت اجرائي، بيست و سه عضو دائم هيأت اجرائي و هشت عضو چرخشي ميباشند.
ت ـ اعضاي دائم هيأت اجرائي عبارتند از کشور ميزبان دبيرخانه، يازده کشور بزرگ توليدکننده نفت و گاز و يازده کشور بزرگ مصرفکننده نفت و گاز۱ که براساس فهرست آخرين اعداد و ارقام جمعآوري شده توسط دبيرخانه تا روز يکم ژانويه (يازدهم دي ماه) سال برگزاري اجلاس وزارتي تعيين و توسط هيأت اجرائي تصويب ميشوند.
کرسي هر عضو مجمع که تمايل به خدمت به عنوان عضو دائم هيأت اجرائي را نداشته باشد بايد توسط کشوري که در فهرست ياد شده در جايگاه بعدي قرار دارد پر شود.
ث ـ عضويت دائم در هيأت اجرائي هر دو سال يکبار و براساس آخرين اعداد و ارقام جمعآوري شده توسط دبيرخانه تا روز يکم ژانويه (يازدهم دي ماه) سال برگزاري اجلاس وزارتي دوسالانه بازنگري ميشود.
ج ـ اعضاي چرخشي طي يک ماه پس از شکلگيري هيأت اجرائي متشکل از اعضاي دائم توسط اعضاي دائم انتخاب خواهند شد.
چ ـ اعضاي چرخشي ميتوانند براي دورههاي متوالي منصوب شوند. با اين حال تلاش ميشود که فرصت خدمت در هيأت اجرائي به عنوان عضو چرخشي در اختيار اعضائي که شرايط عضويت دائم در هيأت اجرائي را ندارند نيز قرار بگيرد.
ح ـ در انتخاب اعضاي چرخشي بايد به تحقق توازن بين کشورهاي توليدکننده، مصرفکننده و گذر نفت و گاز، کشورهاي توسعهيافته و در حال توسعه توجه شود و توزيع جغرافيايي نيز در نظر گرفته شود. با اين وجود دو يا سه کرسي چرخشي را بايد براي کشور ميزبان و کمکميزبان (هاي) اجلاس وزارتي دوسالانه بعدي در نظر گرفت، مگر اينکه آنها اعضاي دائم هيأت اجرائي باشند.
خ ـ رياست هيأت اجرائي به عهده کشور ميزبان اجلاس وزارتي دوسالانه آتي است.
دوره رياست فوق پس از پايان اجلاس وزارتي دوسالانه قبلي آغاز و پس از پايان اجلاس وزارتي دوسالانه به ميزباني آن کشور خاتمه مييابد.
د ـ وظايف رئيس هيأت اجرائي عبارتند از:
۱) بررسي دستور جلسه و آمادگي براي برگزاري هر جلسه هيأت اجرائي
۲) رياست جلسات هيأت اجرائي و…
۳) شرکت در کليه اجلاسهاي وزارتي مجمع به نمايندگي از طرف هيأت اجرائي
ذ ـ نماينده کشور کمک ميزبان به عنوان نايبرئيس هيأت اجرائي انجام وظيفه مينمايد.
در مواقعي که دو کشور، کمک ميزبان باشند، هيأت اجرائي تصميم ميگيرد که کدام يک، نايب رئيس هيأت اجرائي باشد.
۳ـ جلسات هيأت اجرائي و چگونگي مديريت امور مربوط به آن
الف ـ جلسات هيأت اجرائي حداقل دو بار در سال تشکيل ميشوند. حداقل يکي از اين جلسات در مقر دبيرخانه مجمع برگزار ميشود.
ب ـ جلسات اضافه هيأت اجرائي ميتواند براساس صلاحديد رئيس هيأت اجرائي و دبيرکل يا بنا به درخواست حداقل سه چهارم اعضاي هيأت اجرائي برگزار شود.
پ ـ حضور حداقل دو سوم اعضاي هيأت اجرائي ملاک بهحد نصاب رسيدن جلسهاتخاذ تصميم است.
ت ـ هيأت اجرائي ميتواند به منظور کمک به اجراي وظايف محوله به آن، گروههاي کاري يا کارگروههايي را تشکيل دهد.
بخش هفتم ـ دبيرخانه
۱ـ دبيرخانه رکن اجرائي مجمع است.
۲ـ دبيرخانه فعاليتهاي محوله به آن و درج شده در برنامه کاري دوسالانه را برنامهريزي، سازماندهي و اجراء ميکند، در آمادهسازي برگزاري اجلاسهاي وزارتي مشارکت مينمايد و هرگونه فعاليت ديگري را که هيأت اجرائي به آن واگذار نمايد انجام ميدهد.
۱ـ اعضايي در فهرست کشورهاي توليدکننده نفت و گاز قرار ميگيرند که حجم توليد آنها (برحسب ميليون تن معادل نفت) بيش از حجم مصرف آنها (برحسب ميليون تن معادل نفت) است و کشورهايي در فهرست کشورهاي عضو مصرفکننده نفت و گاز قرار ميگيرند که حجم مصرف آنها بيش از حجم توليد آنها است. توليدکنندگان بزرگ نفت و گاز برحسب حجم توليد و مصرفکنندگان بزرگ نفت و گاز برحسب حجم مصرفشان ردهبندي ميشوند.
۳ـ وظايف دبيرخانه شامل موارد زير نيز ميشود:
الف) فراهم نمودن فضاي بيطرف براي انجام گفتگو و تبادل ديدگاهها درخصوص مقولههاي مرتبط با اهداف مجمع در ميان اعضاء و بين اعضاي مجمع و صنايع مرتبط با انرژي
ب) تبادل دادهها و اطلاعات انرژي در ميان کشورهاي توليدکننده، مصرفکننده و گذر، سازمانها و صنايع مرتبط با انرژي
پ) سازماندهي، همانديشيها، محافل علمي، فراهماييها، کارگاهها، برنامههاي آموزشي، نمايشگاه و ميزگردهاي مرتبط با مقولههاي جهاني و منطقهاي انرژي
ت) برقراري و انجام گفتگو و همکاري با نهادهاي ديگر مرتبط با انرژي در انجام تحقيقات و تجزيه و تحليلها
ث) کمک به مؤسسات انرژي در بخشهاي دولتي و خصوصي و سازمانهاي بينالمللي و غير دولتي به منظور ارتقاي مطالعه و تبادل نقطهنظرها در خصوص رابطه داخلي بين انرژي، فناوري، مقولههاي زيستمحيطي، رشد اقتصادي و توسعه
ج) تهيه و انتشار خبرنامهها، گزارشهاي آماري و تحليلي، اعلاميهها و بيانيههاي مطبوعاتي درباره فعاليتهاي مجمع
چ) کمک به اعضاي مجمع به منظور حصول اطمينان از انجام گفتگوهاي بيش از پيش متمرکزتر و نتيجهمدارتر ميان آنها
ح) ارائه خدمات مشاورهاي، عملياتي و تدارکاتي به کشور ميزبان اجلاس وزارتي
خ) آمادهسازي دستور جلسه متمرکز و جمعآوري و تجزيه و تحليل اطلاعات مربوط واقعي مرتبط با دستور جلسه اجلاس وزارتي به منظور تسهيل بحثها درخصوص مقولههاي عيني
د) کمـک به کشور ميزبان و کمکميزبان (ها) در خصوص آمادهسازي و صدور بيانيه اختتاميه
ذ) تهيه دستور جلسات، تجزيه و تحليلهاي لازم، گزارشها و کمک به هيأت اجرائي، گروه حمايت بينالمللي و کارگروه مشاوره صنعتي
ر) توزيع برنامه کاري دوسالانه پيشنهادي و پيشنويس بودجه سالانه در ميان اعضاي مجمع و انتقال هرگونه نظرهاي احتمالي اعضاء در آن خصوص به هيأت اجرائي و
ز) توزيع برنامه کاري دوسالانه و بودجه سالانه مصوب هيأت اجرائي بين اعضاي مجمع
۴ـ دبيرخانه ضمن مشورت با هيأت اجرائي ميتواند با آژانس بينالمللي انرژي اتمي، اوپک، مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، اتحاديه بينالمللي گاز و ديگر سازمانهاي مرتبط، همکاري کند. دبيرخانه در عين همکاري با اين سازمانها در خصوص موضوعهاي مورد علاقه متقـابل تا حد امکان از دوبارهکاري اجتناب ميورزد. در صورت اقتضاي همکاريهاي مزبور را ميتوان از طريق يادداشت تفاهم پس از تصويب هيأت اجرائي ترتيب داد.
۵ ـ هر عضو مجمع، انجام کارهاي دبيرخانه در ارتباط با سازماندهي و مديريت همانديشيها، گفتگوها، گروههاي کاري، جلسات آموزشي و ديگر فعاليتهاي مجمع در سرزمين خود را تسهيل مينمايد.
۶ ـ دبيرکل و کارکنان دبيرخانه نبايد در انجام وظايف خود در جستجوي دستورهايي از هر منبع خارج از مجمع باشند يا آنها را بپذيرند.
۷ـ رياست و مديريت دبيرخانه بر عهده دبيرکل است.
۸ ـ دبيرکل به عنوان رئيس اجرائي مجمع خدمت ميکند و استقلال و اختيار لازم براي انجام امور مجمع و پيشبرد اهداف و وظايف خود به گونه مندرج در اين منشور به وي داده شده است.
۹ـ دبيرکل در مورد عملکرد خود در قبال هيأت اجرائي پاسخگو خواهد بود.
۱۰ـ دبيرکل، کارکنان دبيرخانه را از ميان اتباع کشورهاي عضو مجمع براساس مقررات استخدامي و با در نظر گرفتن ضرورت توازن جغرافيايي انتخاب ميکند. دبيرکل بايد قبل از انتصاب مديران بخشهاي دبيرخانه، با هيأت اجرائي مشورت نمايد و از آن نظرخواهي کند.
۱۱ـ دبيرکل توسط هيأت اجرائي براي مدت چهار سال منصوب ميشود. دوره تصدي دبيرکل ميتواند براي يک دوره ديگر تا مدت دو سال تمديد گردد. دبيرکل در مقر دبيرخانه مستقر ميشود.
۱۲ـ وظايف دبيرکل عبارتند از:
الف) تهيه برنامه کاري دوسالانه دبيرخانه به منظور ترغيب و اجراي اهداف منشور و سياستهاي رهنمودي و اولويتهاي ارائه شده توسط اجلاسهاي وزارتي
ب) هدايت امور دبيرخانه و حصول اطمينان از تهيه و ارائه به موقع و کارآمد برنامه کار دوسالانه
پ) دبيري جلسات هيأت اجرائي
ت) خدمترساني به هيأت اجرائي و ارائه هرگونه اطلاعات درباره فعاليتهاي جاري دبيرخانه و هرگونه اطلاعات ديگر مرتبط با کار هيأت اجرائي يا موارد درخواست توسط هيأت اجرائي
ث) حفظ ارتباط با اعضاي مجمع، سازمانها و صنايع مرتبط با انرژي درباره موضوعهاي مربوط به بازارهاي بينالمللي انرژي
ج) درخواست و دريافت پيشنهاد از نمايندگي اعضاي مجمع، سازمانها و دستاندرکاران بخش صنعت شرکتکننده در مجمع راجع به فعاليتهاي مجمع
چ)حصول اطمينان از مديريت کارآمد منابع انساني و مالي
ح) گماردن مشاوران در مواقع لازم براي ارائه خدمات مشاورهاي درخصوص موضوعهاي ويژه مرتبط با کار مجمع يا انجام مطالعات کارشناسي چنانچه دبيرخانه توان انجام آن را نداشته باشد.
خ) اطلاعرساني به اعضاي مجمع درخصوص ميزان کمک مالي آنها به بودجه سالانه دبيرخانه براساس معيار ميزان کمک مالي مندرج در پيوست و ارائه گزارشهاي منظم به هيأت اجرائي و در مورد آن،
د) تهيه پيشنويس بودجه و ديگر گزارشهاي مالي دبيرخانه به منظور ملاحظه و تصويب هيأت اجرائي
بخش هشتم ـ گروه حمايت بينالمللي
۱ ـ گروه حمايت بينالمللي متشکل از نمايندگان اعضاي هيأت اجرائي، دبيرخانههاي آژانس بينالمللي انرژي و اوپک و هر تعداد از اعضاي مجمع است که مايل به شرکت در آن باشند. رئيس هيأت اجرائي و دبيرکل ميتوانند از ديگر سازمانهاي بينالمللي به منظور شرکت در جلسات گروه حمايت بينالمللي دعوت به عمل آورند.
۲ـ گروه حمايت بينالمللي
الف) به هيأت اجرائي و دبيرخانه درباره ساختار و موضوعهاي اصلي اجلاس وزارتي دوسالانه آتي، مقولههاي خطمشي انرژي و راههاي ممکن براي بهبود گفتگوها در ميان کشورهاي توليدکننده و مصرفکننده انرژي از جمله کشورهاي عضو گذر انرژي مشاوره ميدهد، و
ب) در راستاي اجراي برنامه کاري دو سالانه به هيأت اجرائي و دبيرخانه مشورت ميدهد و کمک ميکند.
۳ـ گروه حمايت بينالمللي پس از پايان اجلاس وزارتي دوسالانه و تشکيل هيأت اجرائي جديد تشکيل ميشود.
۴ـ رئيس هيأت اجرائي، رياست گروه حمايت بينالمللي را بر عهده دارد.
۵ ـ جلسات گروه بينالمللي حداقل سالي يکبار تشکيل ميشود.
بخش نهم ـ کارگروه مشاوره صنعتي
۱ـ کارگروه مشاوره صنعتي درباره فعاليتهاي مجمع به هيأت اجرائي و دبيرکل مشاوره ميدهد. جلسات کارگروه مشاوره صنعتي حداقل سالي يکبار برگزار ميگردد.
۲ـ کارگروه مشاوره صنعتي متشکل از نمايندگان شرکتهاي تجاري و مؤسسات صنعتي است که به دبيرخانه کمک مالي ميکنند و براساس مشورت با هيأت اجرائي به منظور پيوستن به اين کارگروه دعوت ميشوند. نمايندگان اعضاي گروه حمايت بينالمللي ميتوانند به عنوان ناظر در اين جلسات شرکت کنند.
۳ـ جلسات کارگروه مشاوره صنعتي هر دو سال يکبار پس از خاتمه اجلاس وزارتي دو سالانه تشکيل ميشود.
۴ـ رئيس و نايب رئيس کارگروه مشاوره صنعتي براساس اکثريت نسبي در اولين جلسه پس از اجلاس وزارتي دو سالانه، از ميان اعضاي آن انتخاب ميشوند. کارگروه ميتواند براي انجام امور خود، گروههاي فرعي ايجاد کند.
بخش دهم ـ بودجه و هزينه
۱ـ کشورهاي عضو بايد از فراهم شدن منابع مالي کافي و قابل پيشبيني به منظور تحقق بودجه سالانه دبيرخانه که به تصويب هيأت اجرائي رسيده و همچنين ايجاد امکان برنامهريزي بلندمدت و تحقق برنامههاي چندساله مجمع، اطمينان حاصل کنند. به منظور نيل به اين اهداف، تأمين مالي فعاليتهاي دبيرخانه بايد به شکلهاي زير صورت بگيرد:
الف ـ کمکهاي مالي سالانه توسط کشورهاي عضو بر اساس معيار کمکهاي مالي به بودجه مندرج در پيوست منشور، قابل پرداخت قبل از يکم ژوئن (۱۱خرداد) هر سال
ب ـ کمکهاي مالي اضافي و تکميلي توسط کشورهاي عضو به منظور انجام فعاليتهاي فوقالعاده
پ ـ کمکهاي مالي توسط شرکتکنندگان بخش صنعت در مجامع تجاري و از طريق ديگر منابع
۲ـ سال مالي مجمع از اول ژانويه (۱۱ دي ماه) تا ۳۱ دسامبر هر سال (۱۰ دي ماه سال بعد) ميباشد.
۳ـ بودجه دبيرخانه براي هر سال مالي بايد توسط دبيرکل پيشنهاد شود و حداکثر تا سي روز قبل از پايان سال مالي قبل توسط هيأت اجرائي بازنگري و تصويب شود.
۴ـ هيأت اجرائي بايد سعي کند که با رسيدن به اجماع درباره بودجه سالانه و هزينهها تصميمگيري کند. چنانچه اجماع حاصل نشود تصميمهاي مزبور با اکثريت چهار پنجم اعضاي حاضر و رأي دهنده اتخاذ خواهندشد.
۵ ـ دبيرکل، مديريت بودجه سالانه را به عهده دارد.
۶ ـ حسابهاي دبيرخانه به دلار آمريکا خواهد بود.
۷ـ حسابرس تعيين شده براساس رديف (۸) جزء (ب) بند (۱) بخش (۶) طبق استانداردهاي حسابرسي بينالمللي بايد گزارشهاي مالي سالانه دبيرخانه را بازنگري و نظرات و پيشنهادهاي خود را به هيأت اجرائي ارائه نمايد.
۸ ـ دبيرکل بايد گزارش سالانه حسابرسي شده را که نشانگر فعاليتها و وضعيت مالي دبيرخانه از جمله ترازنامه، صورتحساب جريان نقدينگي و توضيحات لازم ميباشد را طي مدت چهارماه از پايان هر سال مالي به منظور بررسي و تصويب به هيأت اجرائي ارائه نمايد.
۹ـ گزارش سالانه حسابرسي شده مصوب هيأت اجرائي، توسط دبيرکل بين اعضاي مجمع توزيع ميشود.
۱۰ـ تمامي مدارک و گزارشهاي بودجهاي بايد به صورت الکترونيک توسط دبيرخانه به مدت ده سال يا چنانچه هيأت اجرائي لازم بداند، به مدت طولانيتري بايگاني شود.
بخش يازدهم ـ زبان مجمع
زبان مجمع انگليسي است.
بخش دوازدهم ـ روابط با سازمانهاي مرتبط
هيأت اجرائي ميتواند از طريق تبادل يادداشتهاي تفاهم، ارتباط مناسبي بين مجمع و سازمانهاي مرتبط برقرار نمايد.
بخش سيزدهم ـ تعليق حق رأي و عضويت در هيأت اجرائي
۱ـ حق رأي يک عضو مجمع که کسري پرداخت کمک مالي سالانه به دبيرخانه داشته باشد در صورتي به حالت تعليق در ميآيد که ميزان کسري آن (طبق معيار کمکهاي مالي به بودجه ـ مندرج در پيوست منشور) معادل يا بيش از ميزان کمک مالي سالانه آن عضو براي سال قبل باشد.
۲ـ چنانچه يک عضو مجمع در هيأت اجرائي داراي کسري پرداخت به ميزان مشخص شده در بند (۱) باشد عضويت خود در هيأت اجرائي را از دست خواهد داد و عضويت آن به محض اينکه ديگر از لحاظ مالي کسري نداشته باشد، ادامه پيدا خواهد کرد.
بخش چهاردهم ـ مقر
۱ـ مقر مجمع در شهر رياض پادشاهي عربستان سعودي است.
۲ـ دبيرخانه در مقر مجمع مستقر ميباشد و براساس پروتکل راجع به مقر، مزايا و مصونيتها که بين دولت پادشاهي عربستان سعودي و دبيرخانه مجمع بينالمللي انرژي در تاريخ ۳۰ ژوئن ۲۰۰۴ ميلادي (۹/۴/۱۳۸۳ هـ. ش) امضاء شده است و هرگونه اصلاحيههاي مربوط به آن، از مزايا مصونيتها لازم براي اجراي وظايف خود برخوردار است.
بخش پانزدهم ـ اصلاح منشور و پيوست آن
۱ـ هر عضو مجمع ميتواند اصلاحيههايي را براي منشور و پيوست آن پيشنهاد دهد.
۲ـ هرگونه اصلاحيه پيشنهادي منشور و پيوست آن بايد به طور کتبي از طريق دبيرکل براي هيأت اجرائي ارسال گردد.
۳ـ هرگونه اصلاحيه منشور و پيوست آن بايد از طريق اجماع و چنانچه اجماع حاصل نشود از طريق اکثريت چهار پنجم آراي اعضاي حاضر و رأيدهنده به تصويب هيأت اجرائي برسد. اصلاحيههاي مزبور بايد حداقل سيروز قبل از اجلاس وزارتي آتي به اعضاي مجمع ارائه شود.
۴ ـ تصويب هرگونه اصلاحيه منشور يا پيوست آن توسط اجلاس وزارتي بايد از طريق اجماع و چنانچه اجماع حاصل نشود از طريق اکثريت چهارپنجم آراي اعضاي حاضر و رأيدهنده صورت پذيرد.
۵ ـ زماني که چهار پنجم اعضاء به طور کتبي دبيرکل را از تصويب اصلاحيه منشور و پيوست توسط خودآگاه نمايند، اصلاحيه مزبور براي کليه اعضاي مجمع لازمالاجراء ميشود.
۶ ـ دبيرکل بايد تمام اعضاي مجمع را از تاريخ لازمالاجراء شدن اصلاحيه مزبور آگاه نمايد.
بخش شانزدهم ـ تصويب و تاريخ لازمالاجراء شدن منشور
۱ـ منشور در اجلاس وزارتي مورخ ۲۲ فوريه ۲۰۱۱ (۳ اسفند ۱۳۸۹) در رياض پادشاهي عربستان سعودي تصويب شد.
۲ـ منشور سي روز پس از پيوستن پنجاه کشور به عنوان عضو مجمع طبق بخش سوم لازمالاجراء ميشود. دبير کل بايد در اسرع وقت تمامي کشورهاي عضو را از تاريخ لازمالاجراء شدن منشور مطلع نمايد.
۳ ـ اين منشور پس از لازمالاجراء شدن جايگزين اساسنامه دبيرخانه مجمع بينالمللي انرژي کـه در سپتامبر ۲۰۰۳ (شهـريور ۱۳۸۲) در اصـفهان، جمهـوري اسلامي ايران به تصويب رسـيد و اصلاحـات بعدي آن خواهد شد. دبيـرخانهاي که براساس اساسنامه تأسيس گرديده بود دبيرخانه مجمع خواهد بود و از اين پس براساس اين منشور اداره خواهد شد.
بخش هفدهم ـ انصراف از عضويت
۱ـ هر عضو مجمع ميتواند از طريق ارائه اطلاعيه کتبي مراتب انصراف از عضويت خود در مجمع را از طريق دبيرکل به هيأت اجرائي اعلام نمايد.
۲ـ هر عضو مجمع که در پرداخت کمک مالي سالانه خود به دبيرخانه داراي کسري باشد، چنانچه ميزان کسري آن (طبق معيار کمک مالي به بودجه مندرج در پيوست منشور) معادل ميزان کمک مالي سالانه آن براي دو سال قبل يا بيشتر از آن باشد چنين تلقي ميشود که از عضويت در مجمع انصراف داده است. بنابراين عضويت مجدد با رعايت بند (۲) بخش سوم صورت ميگيرد.
بخش هجدهم ـ ابلاغيه
از دولت پادشاهي عربستان سعودي به عنوان کشور ميزبان از طرف اعضاي مجمع درخواست ميشود متن منشور را براي دبير کل سازمان ملل متحدد ارسال نمايد تا آن را به عنوان سند رسمي سازمان ملل متحدد بين اعضاي سازمان توزيع نمايد.
پيوست
معيار کمکهاي مالي
معيار ميزان کمک مالي اعضاء به بودجه سالانه دبيرخانه به شرح زير است:
الف) حداقل کمک مالي معادل نيم درصد (۵/۰%) بودجه سالانه دبيرخانه است.
ب) حداکثر کمک مالي معادل شش درصد (۶%) بودجه سالانه دبيرخانه است.
پ) در چهارچوب کف و سقف فوق، اعضاي مجمع کمک مالي سالانهاي را به شرح زير پرداخت ميکنند:
براي کشورهاي مصرفکننده نفت و گاز۱ عضو:
حاصل ضرب بودجه سالانه دبيرخانه در کل مصرف نفت و گاز هر کشور عضو تقسيم بر مجموع کل نفت و گاز مصرفي کشورهاي مصرفکننده عضو و کل توليد نفت و گاز کشورهاي توليدکننده عضو
براي کشورهاي توليدکننده نفت و گاز۲ عضو:
حاصلضرب بودجه سالانه دبيرخانه در کل توليد نفت و گاز هر کشور عضو تقسيم بر مجموع کل نفت و گاز مصرفي کشورهاي مصرفکننده نفت و گاز عضو و کل توليد نفت و گاز کشورهاي توليدکننده نفت و گاز عضو
۱ـ کشورهاي عضو مصرفکننده نفت و گاز به آن دسته کشورهايي اطلاق ميشود که مصرف نفت و گاز آنها (بر حسب ميليون تن معادل نفت) بيش از توليد نفت و گاز آنها (برحسب ميليون تن معادل نفت) آن است.
۲ـ کشورهاي عضو توليدکننده نفت و گاز به آن دسته کشورهايي اطلاق ميشود که توليد نفت و گاز آنها (برحسب ميليون تن معادل نفت) بيش از مصرف نفت و گاز آنها (معادل ميليون تن معادل نفت) آن است.
بدون خدشه به بندهاي (الف) و (ب) فوق هرگونه باقيمانده تراز بودجه به تناسب به کشورهاي عضو تخصيص خواهد يافت.
ت) از کشورهاي کمتر توسعهيافته که توسط دفتر نمايندگي عالي سازمان ملل متحد براي کشورهاي کمتر توسعهيافته مشخص شدهاند کشورهاي در حال توسعه محصور در خشکي و کشورهاي در حال توسعه واقع در جزاير کوچک انتظار نميرود که کمک مالي سالانه پرداخت کنند.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و يک تبصره منضم به متن منشور شامل هجده بخش و يک پيوست در جلسه علني روز سهشنبه مورخ سوم ارديبهشت ماه يکهزار و سيصد
و نود و دو مجلس شوراي اسلامي تصويب شد و در تاريخ ۱۱/۲/۱۳۹۲ به تأييد شوراي نگهبان رسيد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي ـ علي لاريجاني
به نقل از شماره 19875 مورخ 08/03/1392 روزنامه رسمي