به نقل از حقوق نیوز
یک کارشناس انرژی با اشاره به اینکه دولت می تواند قیمت بنزین را در داخل کشور شناور کند گفت: افزایش قیمت سوخت در شرایط کاهش قیمت جهانی موجب به قاچاق معکوس می شود.
علی اکبر محسنی با اشاره به سقوط قیمت جهانی نفت و به تبع آن فرآورده های نفتی گفت: هم اکنون شکاف بین قیمت بنزین عرضه شده در داخل کشور و بنزین عرضه شده در بازار جهانی به کمترین میزان ممکن در طول پنج سال گذشته رسیده است.
این کارشناس انرژی ادامه داد: در طول 7 ماه گذشته بهای بنزین و گازوئیل در بازار جهانی کاهشی بیش از 50 درصدی را تجربه کرده است و بر اساس تحلیل موسسات معتبر بین المللی، کاهش قیمت نفت خام و به دنبال آن فرآورده های نفتی در سال 2015 میلادی ادامه پیدا کرده است.
محسنی با اشاره به این موضوع که نزدیک شدن قیمت جهانی بنزین با قیمت بنزین در ایران به نفع مسئولان صنعت نفت است، خاطرنشان کرد: این موضوع موجب شده است تا در چند ماه اخیر شاهد روند نزولی قاچاق سوخت باشیم زیرا برای قاچاقچیان دیگر این کار صرفه اقتصادی ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا دولت اقدام به کاهش قیمت بنزین در داخل کشور نمی کند، گفت: کاهش قیمت بنزین در داخل کشور موجب شروع مجدد قاچاق می شود به همین دلیل دولت سعی خواهد کرد تا در مقابل این پدیده ایستادگی کند و اما به نظر می رسد تنها نکته مثبت کاهش قیمت این باشد تا در سال 94 شاهد افزایش قیمت بنزین نباشیم.
محسنی تصریح کرد: اگر در آینده قیمت بنزین در ایران تغییر نکند اما در بازار جهانی قیمت کاهش یابد شاهد قاچاق معکوس خواهیم بود که این پدیده نیز دور از ذهن نیست زیرا عملا قاچاقچیان به دنبال منافع شان هستند و از این طریق منافعشان تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه مطابق با قانون هدفمندی یارانه ها دولت باید قیمت حامل های انرژی از جمله بهای بنزین را در قالب یک برنامه پنج ساله تا 90 درصد قیمت ها در بازار فوب خلیج فارس افزایش دهد، گفت: با توجه به کاهش شدید قیمت ها در بازار جهانی و خلیج فارس عملا دست دولت برای گرانی مجدد بهای بنزین بسته شده است و اگر نگاهی به بازارهای جهانی و به خصوص فوب خلیج فارس بیندازیم هر لیتر بنزین با اکتان 87 بین 1000 تا 1100 تومان و هر لیتر بنزین با اکتان بالای 90 بین 1200 تا 1400 تومان به فروش می رسد که در واقع اگر به قیمت های داخلی نگاه کنیم هر لیتر بنزین معمولی 1000 تومان و هر لیتر بنزین سوپر نیز 1100 تومان به فروش می رسد که براین اساس قانون در مورد بنزین اجرایی شده است.
این کارشناس انرژی ادامه داد: با کاهش قیمت جهانی نفت و فرآورده های نفتی، اکثر کشورهای همسایه مانند ترکیه،آذربایجان، روسیه، و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین کشورهای مختلف اروپایی و آمریکایی اقدام به کاهش قیمت بنزین کرده اند.
وی گفت: در برخی کشورها بنزین به طور شناور نرخ گذاری می شود به طوری که در برخی از کشور ها نرخ ها هفتگی و در برخی از کشورها روزانه اعلام و مردم اقدام به سوخت گیری و خرید بنزین می کنند.
محسنی ادامه داد: اگرچه این کار در دامنه های بالا اثرات مخربی دارد اما دولت می تواند در یک دامنه محدود قیمت بنزین را شناور کند تا مردم با این فضا هم آشنا شده که این کار می تواند یکی از راه های جلوگیری از قاچاق سوخت شود.
وی ادامه داد:شناور کردن نرخ بنزین در یک بازه محدود اثرات دیگری نیز به همراه دارد از جمله آنکه مردم می بینند دولت با آنها رفتار صادقانه دارد.