دریافت حق سرویس در رستورانها و کافی شاپها غیرقانونی است
درحالیکه رؤسای اتحادیههای رستورانداران و کافیشاپها تأکید میکنند که گرفتن حق سرویس از سوی واحدهای صنفی تخلف است اما همچنان مردم نسبت به دریافت حق سرویس از سوی برخی رستورانها و کافیشاپها اظهار نارضایتی میکنند.
به گزارش جامجم آنلاین، بر اساس ماده ۵۷ قانون اصلاح قانون نظام صنفی مصوب سال ۹۲ عرضه یا فروش کالا یا ارائه خدمت به بهایی بیش از نرخهای تعیین شده و هر نوع عملی که منجر به افزایش بهای کالا یا خدمت به زیان خریدار شود، از مصادیق گرانفروشی است، بنابراین از آنجاییکه دریافت هرگونه مبلغی تحت عنوان حق سرویس موجب افزایش نرخ اغذیه و نوشیدنیهای مورد عرضه در این مکانها میشود به نوعی گرفتن وجه اضافی از مشتریان از مصادیق گرانفروشی است.
علیاصغر میر ابراهیمی رئیس اتحادیه دارندگان رستوران و سلفسرویس در پاسخ به این پرسش که با توجه به غیرقانونی بودن گرفتن حق سرویس در واحدهای تحت پوشش شما تاکنون چه اقدامی انجام دادهاید گفت: دریافت حق سرویس از مشتریان که توسط برخی رستورانها انجام میشود، خلاف و غیرقانونی است و اگر مواردی دیده شود حتماً با آن برخورد میشود اما از یاد نبریم که ۸۰ درصد مکانهایی که غذا عرضه میکنند رستوران نیستند زیر نظر اتحادیههای دیگر مانند اغذیهفروشی، اتحادیه کباب و خورش و … فعالیت میکنند. وی با اشاره به اینکه حدود ۶ اتحادیه همگن در زمینه عرضه غذا فعالاند گفت: اتحادیه چلوکباب و خورش، کباب و حلیم، اغذیه مواد غذایی، تالار پذیرایی و مهمانخانه و هتلداران از جمله این اتحادیههای همگن هستند که غذا عرضه میکنند اما طبق قانون نظام صنفی به جز صنف هتل داران باقی واحدها مجاز به گرفتن حق سرویس نیستند.
وی افزود: مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصد، هزینه سربار که بسته به نوع رستوران، تعداد کارگران، پرسنل و فاکتورهای دیگر مشخص میشود و در نهایت قیمت تمامشده غذا عواملی هستند که قیمت غذا را تعیین میکنند و دیگر نیازی به گرفتن وجه اضافه به اسم حق سرویس وجود ندارد اما برخی از رستورانها کملطفی کرده و از مشتریان حق سرویس دریافت میکنند که این کار صحیح نیست و نباید اینگونه باشد.
میر ابراهیمی با بیان اینکه قیمتگذاری غذا در رستورانها و سلفسرویسها رقابتی است، افزود: ۶۰ تا ۷۰ درصد قیمت غذا را نوع مواد مورد استفاده در آن تعیین میکند که بر اساس نوع کیفیت مواد مورد استفاده در غذاها قیمتگذاری انجام میشود.
رئیس اتحادیه دارندگان رستوران و سلفسرویس همچنین با بیان اینکه حدود ۳۰ سلفسرویس در تهران فعالیت میکنند ادامه داد: رستورانها و سلفسرویسها بر اساس نوع جدولی که تعیین کردهایم قیمتگذاری خود را انجام میدهند و بعد از تعیین قیمت غذا ۲۰ درصد سود حاصله خود را منظور کرده و قیمت نهایی غذا تعیین میشود.
میر ابراهیمی یادآور شد: در ردهبندی رستورانها سه نوع درجهبندی داریم که عواملی از جمله دکور و طراحی، پارکینگ، متراژ، همکف بودن و فاکتورهای دیگر از عواملی است که در تعیین نوع درجه رستوران تأثیرگذار است. از سوی دیگر اسکندر آزموده رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان بستنی، آبمیوه و کافیشاپ نیز گرفتن هرگونه وجه اضافی را از سوی کافیشاپها تحت عنوان حق سرویس غیرقانونی دانست و گفت: بازرسان اتحادیه بهطور مرتب از کافیشاپها بازدید دارند و اگر موارد تخلفی دیده شود با آنها برخورد میشود.
وی افزود: معمولاً اگر تخلفی وجود دارد از سوی واحدهای بدون مجوز صورت میگیرد. هماکنون حدود ۲۵۰ کافیشاپ دارای پروانه کسب در تهران فعالاند و حدود ۱۸۰ کافیشاپ نیز بدون مجوز فعالیت میکنند و اگر تخلفی هم صورت گیرد اکثریت از سوی واحدهای بدون مجوز صورت میگیرد. آزموده از مردم خواست در صورت دیدن هر نوع تخلفی در زمینه گرفتن حق سرویس از سوی کافیشاپها با شماره ۶۶۹۳۵۹۱۰ تماس گیرند.
پیش از این نیز سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با غیرقانونی دانستن گرفتن هرگونه حق سرویس از مردم خواسته بود که در صورت مشاهده هرگونه تخلف در این زمینه، مراتب را از طریق تلفن ۱۲۴ به سامانه دریافت و رسیدگی به شکایات مردمی سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها و یا اتحادیه مذکور در سراسر کشور اعلام تا مورد رسیدگی قرار گیرد. منبع: عصر ایران